top of page

Een oranje kerst

Elk jaar viert Daan kerst uitgebreid, en elk jaar krijgt kerst een uniek thema en huisstijl: de Daan kerstbeleving. In voorgaande jaren vertoonden de Daan kerstbelevingen veel gelijkenissen, met donkergroene kleuren en afbeeldingen van kerstbomen.

 

Voor de kerstbeleving van 2023 heb ik de touwtjes in handen. Dit jaar wilde ik een verandering: een oranje kerst! Daan staat voor oranje, en dat verandert niet, zelfs niet met kerst.

Kerst_Moodboard.jpg
Kersthuisstijl.jpg

Moodboard en huisstijl

De ideeën voor een oranje kerst zijn goedgekeurd door zowel de eventmanager als de marketingmanager. Mijn inspiratie haalde ik uit elementen van voorgaande jaren en van Pinterest. Oranje staat centraal en om een sterk contrast te creëren heb ik gekozen, zoals te zien was in de eerdere kerststijlen.

Ik heb besloten om traditionele kerstversieringen te gebruiken, maar aangepast aan de Daan huisstijl. De oranje kerst zal worden doorgevoerd in de kerstpakketten, op onze sociale media, in e-mailcampagnes, en het belangrijkste hoogtepunt: het uitgifte-evenement. Hoewel deze nog in ontwikkeling zijn, kan ik alvast een overzicht van de producten delen.

De kerstpakketten en algemene huisstijl

Vanaf dit punt heb ik de focus gelegd op de uitstraling van de kerstpakketten, die bepalend is voor de rest van de stijl. In de vroege schetsfases heb ik geprobeerd een evenwicht te vinden tussen het kerstgevoel en de opvallende oranje kleur. De uitdaging was om te voorkomen dat het te kitscherig of ordinair zou worden. Na talloze inspiratiesessies en feedbackrondes in ons team, zijn we tot de conclusie gekomen dat we meer inspiratie willen halen uit kerstpatronen.

Deze patronen zijn vaak te vinden op 'foute' kersttruien, maar ze roepen tegelijkertijd een warm kerstgevoel op. Met veel enthousiasme en nieuwe inspiratie ben ik verder gaan experimenteren met diverse patronen. Om ervoor te zorgen dat de Daan huisstijl en branding behouden blijven, heb ik enkele herkenbare elementen van onze andere online uitingen erin verwerkt, waaronder de stippellijntjes, het kerstbal-logo en hartjes.

Het kerstpakket

Het kerstpakket is samengesteld met tal van elementen om het kerstgevoel te nabootsen. Aan de onderkant heb ik het patroon verwerkt dat naadloos doorloopt aan de zij- en achterkant. Het oranje gedeelte creëert als het ware een silhouet van een heuvel met daarop enkele kerstbomen. Het donkergroene gedeelte aan de bovenkant zorgt voor een mooi contrast en roept meteen de sfeer op van de donkere winterdagen. In het midden van de voorkant bevindt zich het Daan kerstbal-logo, omringd door sneeuwvlokjes. De zijkanten bevatten informatieve elementen, zoals een QR-code die naar de kerstjingle leidt, en een kort tekstje dat uitlegt waar het pakket om draait: samen eropuit.

De rugzak extern

Het leukste product van het kerstpakket voor onze professionals is de rugzak. Mijn voornaamste doel was om een tas te ontwerpen die iedereen graag langdurig zou willen gebruiken. De combinatie van zwart en oranje werkt uitstekend samen. Door de ritsen en vakken in oranje uit te voeren, creëert het een luxe uitstraling. Het Daan-logo met de stuiter voegt meer dynamiek toe aan het ontwerp. De binnenvoering bestaat de afbeelding hiernaast ernaast. Dit is een naadloos patroon van onze stippellijnen met het Daan-logo. Ik heb nauw samengewerkt met de leverancier om ervoor te zorgen dat dit ontwerp werkelijkheid kon worden.

Rugzak extern.jpg
Picnickkleed.jpg

Picknickkleed

Net zoals bij de rugzak heb ik het ontwerp toegepast op het type product. Door onderzoek te doen naar picknickkleden kwam ik tot dit ontwerp. Deze keer is het knaloranje, maar verwerkt in een geruit patroon dat vaak voorkomt op picknickkleden. Om nog meer de Daan-uitstraling te benadrukken, heb ik een van onze taglines, "Jij bent de leukste," toegevoegd. De hoes heeft een eenvoudig ontwerp dat kenmerkend is voor de Daan huisstijl. De marketingmanager had nog twijfels en wilde graag een ontwerp met Daan huisstijl-afbeeldingen en stickers. Dit leidde tot twee verschillende ontwerpen, maar uiteindelijk wist ik iedereen ervan te overtuigen dat het geruite patroonontwerp de juiste keuze was.

Kodak printomatic

Het ontwerp is zeer eenvoudig, maar dat maakt het juist krachtig. Het is complementair aan de vorm van de camera en past goed bij de herkenbare Daan huisstijl. Door het gebruik van twee vlakken worden de boven- en onderkant van elkaar onderscheiden. De flitser en het kijkgaatje hebben een oranje accent. De sleeve is hiervan afgeleid en brengt meer dynamiek door het schuine vlak en de productfoto. De afbeeldingen op de sleeve zijn foto's van Daan, interne feesten, wintersport en het zomerfeest.

Kerstpakketten inhoud2.jpg

Kerstpakket intern

De presentatie van alle producten is een belangrijk onderdeel. Naast het picknickkleed en de camera hebben we ook deze producten voor ons interne personeel. Ze passen allemaal binnen het thema "Samen eropuit". De tas, de thermosfles en de laptophoes zullen worden gegraveerd. Alle producten zijn samengesteld door het marketingteam, en zowel de eventmanager als ikzelf hebben uitgebreid onderzoek gedaan en contact opgenomen met verschillende leveranciers om dit te realiseren en uit te voeren. De ontwerpen zijn in samenwerking met de leverancier afgestemd en op basis van de beschikbare mogelijkheden ingezet.

Kerstpakketten inhoud.jpg

Kerstpakket extern

Voor onze professionals moesten we zorgvuldige keuzes maken die binnen ons budget pasten. Als team hebben we besloten om deze producten aan te bieden: een lunchbox, picknickkleed en rugzak. Dit sluit perfect aan bij ons "Samen eropuit" thema. Op deze manier kunnen ze hun lunchbox en picknickkleed gemakkelijk meenemen in de rugzak en samen genieten van een heerlijke picknick, perfect voor de lente en zomerperiode.

bottom of page