Afstudeer project: Ontzettend Druk
Mijn afstudeerproject 'Ontzettend Druk' is ontstaan binnen de studie New Design and Attitudes als reactie op de verslechterende mentale gezondheid van studenten. De campagne heeft als doel studenten te informeren over onderwerpen zoals prestatiedruk, burn-outs, stress, en het moeilijk vinden om 'nee' te zeggen, en hen in staat te stellen deze zaken op school te bespreken.
​
Tijdens mijn studie worstelde ik met sociale angst, wat leidde tot mentale gezondheidsproblemen en prestatiedruk. Dit bracht me ertoe om meer open te zijn tegenover mijn medestudenten en docenten. We begonnen elkaar te ondersteunen en te praten over onze persoonlijke uitdagingen, wat me geruststelde en liet zien dat het normaal is om menselijke problemen te ervaren. Mijn eigen ervaringen dienden als inspiratie voor dit afstudeerproject.
Blokken
Tijdens het proces van dit afstudeerproject kwam ik veel obstakels tegen. Ik begon met uitgebreid onderzoek, las zelfhulpboeken en raadpleegde psychologen en de schooldecaan. Het was allemaal zo interessant dat ik telkens het doel uit het oog verloor. Ik wilde van alles doen, maar het werd te omvangrijk en onrealistisch. Wat ik tijdens mijn afstuderen heb geleerd, is om een stapje terug te zetten, het geheel te overzien en te analyseren wat er beschikbaar is en hoe ik verder kan. Deze aanpak heeft me enorm geholpen, omdat het me in staat stelde om kritisch na te denken en weloverwogen keuzes te maken.
Na uitgebreid onderzoek, het maken van prototypes en het ontwikkelen van concepten, koos ik voor deze blokken. De blokken dienen als een fysieke, interactieve campagne. Het idee is dat studenten deze blokken tegenkomen in hun schoolgebouw. Op de blokken staat informatie over vier onderwerpen: burn-outs, stress, nee zeggen en prestatiedruk, waar veel studenten dagelijks mee worstelen. De informatie is opgebouwd in eenvoudige en directe beeldtaal, zodat ze op een laagdrempelige manier informatie kunnen opnemen. De informatie omvat niet alleen wat deze onderwerpen inhouden, maar ook ervaringen van medestudenten, symptomen en tips. Dit maakt zware onderwerpen bespreekbaar en luchtig. De informatie wordt ondersteund door animaties die op een humoristische en letterlijke manier de betreffende onderwerpen illustreren.
Op speelse wijze krijgen studenten de mogelijkheid om de blokken om te gooien, opnieuw te stapelen of zelfs een praatbankje te creëren. De blokken hebben afmetingen van 50x50x50 cm, groot genoeg om op te zitten, maar tegelijkertijd gemakkelijk op te pakken en te verplaatsen. De blokken kunnen worden verplaatst naar verschillende scholen, waardoor studenten onderling verbinding en steun kunnen bieden.
Animaties
Ik ben in het diepe gesprongen om character-animaties te creëren. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor motion design, maar ik had me er nog niet echt in verdiept. Na slechts een paar eenvoudige creaties in After Effects en wat basisanimaties tijdens mijn stage, besloot ik vol goede moed dit aspect serieus aan te pakken. Gelukkig kreeg ik voldoende hulp en ondersteuning. Hoewel ze niet perfect zijn, zijn ze goed genoeg. Dit project fungeert ook als een soort bijproduct naast mijn grotere project. Op een humoristische en vrij letterlijke manier breng ik de ervaringen rondom de verschillende onderwerpen tot leven.
Wanneer de student de QR-code scant is de animatie te zien, deze staan op de vlakken van verschillende blokken. Ondersteund door de app Eye-Jack.
Character design
Character design was een grote uitdaging, omdat deze visueel moesten passen bij de blokken en tegelijkertijd geanimeerd moesten worden. Om hierbij te helpen, heb ik experts geraadpleegd voor begeleiding. Mijn eerste ontwerpen waren nogal rudimentair en stijf, wat leidde tot waardevolle feedback. Het bleek dat bij eenvoudige personages de nadruk ligt op de diversiteit van vormen. Zo heeft een vrouwelijke vorm meer weg van een omgekeerde driehoek, terwijl een man meer lijkt op een trapeze of zelfs een rechthoek. Met deze inzichten in gedachten en wat handige tips en trucs ben ik tot deze vier characters gekomen.
Om mijn werk zo efficiënt mogelijk te maken, heb ik twee lichaamstypes gecreëerd, elk met verschillende kleuren kleding en haarstijlen. Hierdoor hoefte ik slechts twee figuren te riggen en te animeren, terwijl ik op elk moment kon wisselen van haarstijl en kleding.
Designsprints
Ik was aanvankelijk onzeker over de inhoud en tekst die ik op de blokken wilde plaatsen, omdat de context nog niet volledig was uitgewerkt. Desondanks vond ik het belangrijk om alvast wat ideeën te verkennen. Dit deed ik door middel van een design sprint. Deze ontwerpmethodiek houdt in dat je jezelf beperkte tijd en middelen geeft om snel en intuïtief een aantal ontwerpen te genereren zonder veel nadenken. Ik richtte me op het maken van 2 ontwerpen tegelijk, om ze vervolgens te vergelijken en te evalueren. Ik wilde bepalen welke elementen wel of niet goed werkten.
Describe your image
Describe your image
Na een aantal ontwerpen kwam ik tot de conclusie dat ik niet zomaar een template moest maken en alles daarin moest zetten. Het ontwerp moet overeenkomen met de informatie, anders werkt het niet.
Daarom besloot ik om alles qua input te verzamelen en keuzes te maken wat en waar ik iets wilde plaatsen. De verzamelde informatie heb ik grondig gelezen, een paar key elementen eruit gehaald en dit geïllustreerd, ik heb gekozen voor een duidelijk en letterlijke beeldtaal. Uit mijn onderzoek blijkt dat mensen onder stress moeite hebben met informatie opslaan. Door gebruik te maken van dit soort beeldtaal, komt informatie makkelijker binnen en ben je sneller geneigd om te lezen. De uiteindelijke ontwerpen staan hiernaast.